Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

1,5 év = Piacképes Szakma

Iskolánk a 21. század technológiájának megfelelő szakmai kabinetekkel és a legújabb trendeket ismerő oktatókkal vár amennyiben kedvet érzel a Turizmus-vendéglátás vagy a Kereskedelem ágazat szakmáihoz.

Duális partnereink biztosítják számodra a professzionális szakmai képzést. Az ágazati alapoktatás során online konzultációval könnyítheted meg képzésed!

Rugalmas képzés, korszerű tudás!

A mi szakmáink a jövőt is jelenthetik számodra!

 

Felnőttek szakmai oktatásában tervezett képzések


I. Kereskedelem ágazat


1. Kereskedő és webáruházi technikus szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Kereskedelem

A szakma megnevezése: Kereskedő és webáruházi technikus

Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 64 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírás:

A Kereskedő és webáruházi technikusi képzés, olyan komplex tudást adó szakmai oktatás, amely teljesen új távlatokat nyit a kereskedelmi folyamatokban, az online értékesítésben, úgymint a digitalizáció vagy a technológiai újítások az áruforgalom területén.

A szakképzett technikus kereskedelmi egységet és webáruházat működtet. Feladata az áruforgalom lebonyolítása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B, a B2C kereskedelmi és webáruházi értékesítést.

Megtervezi, elemzi, értékeli az áruforgalmi tevékenységet. A vállalkozás nyereséges gazdálkodása érdekében alkalmazza a gazdasági, a marketing, a jogi ismereteket, melynek következtében képes kialakítani a kereskedelmi egység külső/belső arculatát, termék-, ár-, értékesítési-, és kommunikációs politikáját.

Irányítja, szervezi és ellenőrzi a kereskedelmi egység szabályszerű működését, ellátja a nyilvántartással, az vásárlók kezelésével, az adatszolgáltatással, az adatok védelmével kapcsolatos adminisztratív feladatokat.

Kezeli a megrendeléseket, a törzsvásárlói nyilvántartásokat, a bónuszrendszereket.

Árukatalógusokat, árjegyzékeket állít össze. Konkurencia elemzést végez a termékkereskedelem területén.

A legkorszerűbb digitális és technológiai ismereteinek alkalmazásával irányítja a kereskedelmi és elektronikus rendszerek folyamatszervezését, informatikai megvalósítását.

Aktualizálja az online tartalmakat, részt vesz az aktuális online, offline kampányok lebonyolításában.

Szakszerűen kommunikál idegen nyelven. Feladatait környezettudatosan, a fenntarthatóság jegyében végzi.


A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

 

 

Kereskedő és webáruházi technikus

5111

Kereskedő

5112

Vezető eladó

5123

Telefonos (multimédiás) értékesítési ügynök

3622

Kereskedelmi ügyintéző

1333

Kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője


A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Érettségi végzettség

2. Kereskedelmi értékesítő szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Kereskedelem
A szakma megnevezése: Kereskedelmi értékesítő
A szakma azonosító száma: 4 0416 13 02
Kapcsolódó részszakmák megnevezése: Bolti előkészítő, Pénztáros
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Alkalmassági követelmények: Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

Ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű működésével kapcsolatos komplex értékesítői feladatokat.
A különböző szakterületen működő kereskedelmi egységekben tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Körültekintően, a megismert és felismert vevőtípusoknak megfelelően kommunikál a vevőkkel. Kommunikációja az asszertív kommunikációra épül, amelynek során korszerű eladói technikák alkalmazásával szolgálja ki a potenciális vásárlókat.
Közreműködik az árubeszerzés folyamatának lebonyolításában. Ellátja az eladásra kerülő áruk átvételével, raktározásával, készletezésével, állagmegóvásával kapcsolatos feladatokat. Az áruk értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével segíti a kereskedelmi egység működését. Elvégzi az online értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, kezeli a kereskedelmi egységében használatos szoftvereket és mobil alkalmazásokat. Szakszerűen használja a pénztárgépet és a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket, eszközöket.


A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

 

Kereskedelmi értékesítő

5113

Bolti eladó

5117

Bolti pénztáros, jegypénztáros

5129

Egyéb, máshova nem sorolható kereskedelmi foglalkozású

 

II. Turizmus-vendéglátás ágazat

1. Cukrász szaktechnikus szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus - vendéglátás
A szakma megnevezése: Cukrász szaktechnikus
A szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)


A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A Cukrász szaktechnikus a cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. A termelési tevékenysége során, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat. Figyelembe veszi a különleges táplálkozási célra készülő cukrászati termékek előállítására vonatkozó előírásokat, cukrászati recepteket ennek megfelelően átalakítja. Ügyel a termékek ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére. A termékválaszték kialakításánál figyelembe veszi a vendégek, megrendelők igényeit. Felelős a cukrászati termékek minőségért, mennyiségéért a rendelési időpontok betartásáért.
A cukrászati termelés során szakszerűen használja a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, készülékeket, megszervezi a karbantartásukat
Csapatmunkában együttműködik a cukrászat és a cukrászda munkatársaival. Összehangolja a cukrászat fő és mellék munkafolyamatait.
Kialakítja a cukrászat üzlet politikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését. Foglalkozik az értékesítéssel, a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Az árugazdálkodási, árkialakítási, leltározási munkálataihoz szakmai szoftvereket használ
A vendéglátást érintő etikai, élelmiszerbiztonsági, egészségvédelmi környezetvédelmi, szabályokat betartja és betartatja.

A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Cukrász szaktechnikus

 

1332

Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője

5135

Cukrász

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Alkalmassági követelmények

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

 

2. Szakács szaktechnikus szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
A szakma megnevezése: Szakács szaktechnikus
A szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb foglalkozás, tevékenység, valamint a munkaterület leírása
Rendkívül kreatív és szaktudásának köszönhetően konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes ételeket készít, tálal. Hideg és melegkonyhai ételeket magas szinten elkészít és prezentál. Gazdálkodik az üzletvezetés érdekeit figyelemben véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt. Élelmezésvezetői szakterületen is magas szinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

A szakmához rendelt FEOR szám

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Szakács Szaktechnikus

5134

Szakács

Szakács Szaktechnikus

1332

Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője

Szakács Szaktechnikus

3222

Konyhafőnök, séf

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

 3. Vendégtéri szaktechnikus szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
A szakma megnevezése: Vendégtéri szaktechnikus
A szakma azonosító száma: 5 1013 23 08
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja a vendéglátó üzlet üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését.
Kínálatot tervez, étlap- itallapot állít össze. Irányítja az üzlet gazdálkodását. Biztosítja az üzemelés tárgyi feltételeit. Kialakítja, fenntartja és fejleszti az üzleti arculatot. Ajánlatot készít a megrendelők részére. Rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le.
Részt vesz az árubeszerzésben, kialakítja az árakat. Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
Üzletvezetési illetve nyitási tevékenységet végez.

A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Vendégtéri szaktechnikus

5131

Vendéglős

1332

Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: Szükséges

4. Turisztikai technikus szakma

A szakma alapadatai


A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

Szakmairány: Idegenvezető
Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
A szakma megnevezése: Turisztikai technikus
A szakma azonosító száma: 5 1015 23 07
A szakma szakmairányai: Idegenvezető, Turisztikai szervező
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

Szakmairány: Idegenvezető
Az Idegenvezető a külföldi és belföldi turistáknak bemutatja az adott ország természeti és kulturális értékeit, társadalmi, gazdasági és politikai helyzetét. A megrendelő igényei szerint tárlatvezetést végez, túrákat vezet, szórakoztató programokon vesz részt. Magas szintű magyar és idegen nyelv tudásával segíti a turistákat programjaik alatt, egyes esetekben tolmácsol. Munkáját gyalogosan, illetve többfajta közlekedési eszközön végzi. Minden tevékenységéhez alaposan felkészül a desztinációból, attrakciókból és programokból, széleskörű műveltségét folyamatosan fejleszti. Telepített idegenvezetőként fogadja a turistákat és ott-tartózkodásuk ideje alatt fakultatív programokat ajánl, szervez és lebonyolít. Az Idegenvezető az út során felelős a csoportért és az utazókért, rendkívüli eseményeket szakszerűen, a szabályok betartásával kezel, jegyzőkönyvet készít. Az egész túra alatt kapcsolatot tart az utazás szervezőjével, partnerekkel és szolgáltatókkal. Munkájának célja, hogy a rábízott turistákat élményekkel teli, tartalmában az elvárásoknak megfelelő utazáson kísérje, vezesse. Az utazás, illetve programok alatt szakmailag helyesen kezeli a különböző utas típusokat, nyitott, elfogadó, udvarias és toleráns magatartásával törekszik a kellemes hangulat kialakítására és fenntartására. Az utazással kapcsolatos elő és utómunkálatokat elvégzi: információkat gyűjt, szelektál, rendszerez a csomagtúrához, az utazás után idegenvezetői jelentést ír, elszámol a rábízott pénzeszközökkel, egyéb javakkal, tapasztalatait, ötleteit megosztja az utazás szervezőjével. Öltözete, megjelenése mindig az út jellegéhez és az időjárási viszonyokhoz igazodik, személyi higiéniája kifogástalan.

Szakmairány: Turisztikai szervező
A Turisztikai szervező több területen találkozik a turistával. Utazási irodában információt nyújt, útitervet készít, menetjegyet, szállást foglal, és csoportos utazást szervez. Marketing és értékesítési tevékenységet végez, külföldi és belföldi partnerekkel kapcsolatot tart, be- és kiutazásokat szervez, értékesít. Információkat gyűjt különféle közlekedési eszközökről és szálláshelyekről, ügyfelei igényeinek felmérése után tájékoztatást nyújt utazásuk lebonyolításával kapcsolatban. Útiterveket állít össze, menetjegyeket, vouchereket állít ki. A turista ott-tartózkodásának ideje alatt bemutatja az adott desztináció turisztikai palettáját, segít a turista tájékoztatásában, programjainak szervezésében. Széleskörű és naprakész tudással rendelkezik szakterületén. A turista rajta keresztül ismeri meg az adott desztinációt, hagyományait, gasztronómiáját, kultúráját. A Turisztikai szervező kiválóan kommunikál magyar és idegen nyelven is. Könnyen alakít ki emberi kapcsolatokat, konfliktushelyzeteket jól kezel.

A szakmához rendelt FEOR szám

 Szakmairány megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Idegenvezető

5233

Autóbuszos idegenvezető

 

5233

Barlangi idegenvezető

 

5233

Halászati idegenvezető

 

5233

Helyi idegenvezető

 

5233

Múzeumi idegenvezető

 

5233

Telepített idegenvezető

 

5233

Túravezető

 

5233

Vállalati idegenvezető

 

5233

Városnéző idegenvezető

Turisztikai szervező

4221

Utazásszervező, tanácsadó

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

5. Cukrász szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

A szakma megnevezése: Cukrász

A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01

Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A Cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja. Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ. Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel. Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Cukrász

5135

Cukrász

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

 

6. Szakács szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

A szakma megnevezése: Szakács

A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05

Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

 

A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Szakács

5134

Szakács

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

 

7. Pincér – vendégtéri szakember szakma

A szakma alapadatai

Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
A szakma megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 04
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 80 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A Pincér - vendégtéri szakember a különböző vendéglátó tevékenységet folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja az udvarias és a szakszerű felszolgálás előírása szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, készpénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközöket kezel. Elszámol a napi bevétellel. Barista, bártender és alapfokú sommelier tevékenységet végez. Rendezvények helyszínét előkészíti, részt vesz a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában. Munkaterülete állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik.
Ismeri a hazai és nemzetközi étel- és italkínálatot, tisztában van a vendéglátóipari trendekkel, az ételkészítési technológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén.

A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Pincér-vendégtéri szakember

5132

Pincér

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei

Foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges