Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

Megnyílt a 27. Őszi Kulturális Fesztivál az SZTE-n

Kiállításmegnyitóval, fényfestéssel és koncerttel indul a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja 2023. október 3-án. A november 13-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészeknek adjon teret.

Az eseményt Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Cakó Ferenc, Különös találkozások című kiállítását pedig Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.


Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

Különös találkozások


– Ez egy rendkívüli nap, minden bizonnyal már mindenki tudja, hogy a Szegedi Tudományegyetemhez ezer szállal kapcsolódó Krausz Ferenc ma Nobel-díjat kapott. Karikó Katalin hétfői sikere után, amire végtelenül büszkék vagyunk, a mai történések újabb örömre adnak okot. Az oktatás, kutatás és gyógyítás mellett a Szegedi Tudományegyetem egyik legfőbb funkciója, hogy a kulturális területeken is irányt mutasson. Az immár 27. alkalommal megrendezett Őszi Kulturális Fesztivál a maga több mint 300 programjával kiváló erre. Cakó művész úr kiállítása pedig igen méltó arra, hogy ezt a több mint egy hónapon át tartó eseménysorozatot megnyissuk vele – összegezte gondolatait Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

 A megnyitón jelen volt a művészúr is.


Ezt követően Dr. Feledy Balázs, művészeti író méltatta Cakó Ferencet, majd ismertette gondolatait a kiállítás kapcsán.

 

– Örömömre szolgál, hogy részt vehetek a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiváljának megnyitóján. Több szempontból is különleges ez az alkalom, hiszen innentől kezdve ez az intézmény immár két Nobel-díjassal is büszkélkedhet. Cakó Ferenc életműve sokkal szélesebb körű annál, mint amit a most kiállított festményei ábrázolnak. Különös találkozások, sokatmondó és tűpontos cím, hiszen, ha jobban megnézzük, mindegyik festmény, grafika valamilyen találkozást ábrázol. Mindegyikben benne van a szorongató jövőkép, ami nagy igazságokkal bír. Ez pedig Cakó művész úr különös tehetségére, kifinomultságára utal. Azt javaslom, hogy az érdeklődők úgy nézzék meg ezt a tárlatot, hogy a művészet valóságossága és határtalansága van benne abban a végelláthatatlan képzelőerőben, amire Cakó Ferenc képes – kezdte gondolatait Dr. Feledy Balázs, művészeti író, aki ezt követően ismertette röviden a művész életútját.


Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

 Sok fiatal volt kíváncsi a megnyitóra.


Megtudtuk többek között, hogy Cakó Ferenc a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán szerzett diplomát, a Pannónia Filmstúdióban 1973-tól 1991-ig volt tervező-rendező. Ebben az időszakban báb- és gyurmafilmeket, sorozatokat, reklámfilmeket rendezett és animált (például Zénó, Sebaj Tóbiás). Első nagy elismeréseit 1988-ban az AB OVO című szobor- homokanimációs filmjével érte el; Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. 1994-ben Hamu című homokanimációs filmje Arany Medve-díjat kapott és Oscar-díjra is jelölték. 1995-ben saját animációsfilm-műtermet hozott létre C.A.K.Ó. Stúdió néven. 1996-ban elsőként dolgozta ki az élő homokanimációs előadást, amivel később világsikert ért el. A filmkészítés és a homokanimáció mellett többnyire air-brush és olajtechnikával készült képeiből rendez rendszeresen kiállításokat itthon és külföldön egyaránt. 2014-ben a valenciai filmfesztiválon életműdíjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

Cakó Ferenc zárásképp elmondta: még soha ennyi képe nem volt sehol kiállítva egyszerre, mint itt a Szegedi Tudományegyetemen, amiért külön hálás volt a szervezőknek.


Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

 Cakó Ferenc


A megnyitót Dr. Kosztándi István, hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezető egyetemi docensének előadása tette ünnepélyesebbé.


Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

 Dr. Kosztándi István


19.00 órától a Docpiano Band adott koncertet, 19.30-kor pedig fénybe borult az SZTE rektori épülete, ez előtt köszöntőt mond Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

 

– Sokszor és sokat beszélünk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legjobb egyeteme és a világon is előkelő helyeket foglal el a különböző rangsorokban. Remélem, hogy egyszer egy kultúrával kapcsolatos versenyt is sikerül majd megnyernünk, hiszen a művészet legkülönbözőbb formái immár beépültek az egyetem mindennapjaiba – emelte ki Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, aki zárásképp ugyancsak megemlítette a Nobel-díjas Karikó Katalint, aki nagymértékben támogatja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.



Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE
A galéria ide kattintva tekinthető meg.

 

A fényfestés alatt Tóth Jonathan, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatója énekelt, 20.00 órától pedig ismét a Docpiano Band koncertezett. 21 órától a Szegedi Egyetemi Színház adott koncertet, az 50. születésnapját ünneplő, nemrég újranyitott JATE Klubban.

 

Cakó Ferenc kiállítása október 13-ig tekinthető meg, munkanapokon 08.00 és 20.00 óra között a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának aulájában.


Pósa Tamara

Borítókép: Megnyílt a 27. Őszi Kulturális Fesztivál az SZTE-n.

Fotó: Molnár Szilvia