Coursera_boritokep_KJA

Mesterséges intelligencia fordítja magyarra a világ legnagyobb oktatási platformját

Mesterséges intelligencia állt munkába a Courseránál, hogy minden eddiginél gyorsabban fordítson tartalmakat a felhasználói élmény növelése és a tanulási sikeresség támogatása érdekében. A gépi fordítók munkáját már lehet is ellenőrizni a felületen, ahol magyar nyelvű funkciók és információk segítik az eligazodást a tanulás megtervezéséhez. Ráadásul 2023. december 11-től 2500 Coursera kurzus esetében lehet a tanulás nyelvét magyarra állítani, azaz ennyi tananyag érhető el teljes mértékben magyarul minden felhasználó számára.

Az MI segítségével elkészült magyar nyelvű felhasználói felületnek és a 2500 magyar nyelvű kurzusnak köszönhetően még hozzáférhetőbbé vált a Coursera, a világ vezető online oktatási platformja, melyen 2019 óta vannak magyar nyelvű tananyagok a Szegedi Tudományegyetemnek köszönhetően. A legújabb fejlesztés egy újabb lépés a Coursera célja felé, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye a magas színvonalú online oktatást. Az angol mellett ugyanis most már 22 nyelven böngészhető a Coursera, beleértve a magyar nyelvet is. Az újítás megkönnyíti a magyar nyelvű felhasználók számára a Coursera használatát, hiszen könnyebben megérthetik a kurzusok leírásait, a felület funkcióit és a tartalmakat.

A Szegedi Tudományegyetem a Coursera Lighthouse 2.0 program keretében korlátlan és ingyenes hozzáférést biztosít az egyetem polgárainak. A felületen elérhető tananyagokat a hallgatók az egyetemi tanulmányaik kiegészítésére, új ismeretek és készségek elsajátítására használják, amiért krediteket is jóváírtathatnak a szegedi tanulmányaik során. Különösen népszerűek a több kurzusból álló specializációk, valamint a vállalatok, köztük az IBN, a Google vagy a Meta által indított online képzések, amelyek a világcégek által hirdetetett vizsgával zárulnak, és azok szakmai bizonyítványát adják a sikeres teljesítésért. Az online kurzusok az egyetemi modulok révén ma már minden szakon megjelennek a tantervekben, a tanulásmódszertani és vállalkozói készséget fejlesztő tananyagokkal biztosítva a személyes és szakmai fejlődést.

pexels-google-deepmind-

Illusztráció: pexels.com

A 2024-es felvételi eljárástól kezdve az SZTE-re jelentkezők öt intézményi pontot kapnak A tanulás tanulása című magyar nyelvű kurzus elvégzéséért. Ez a tananyag volt az első magyar nyelvű tartalom, ami a Szegedi tudományegyetem munkatársai jóvoltából került be a Coursera kínálatába. A magyar felületen magyarul elérhető kurzus teljesebb tanulási élményt kínál a felvételire készülő középiskolásoknak, és mindenkinek, aki magyar nyelvű online környezeteben szeretne tanulni.

A Coursera szegedi bevezetése (2020 tavasza) óta egyetemisták ezrei vesznek részt a programban, hogy a világ legjobb tananyagaiból tanuljanak. A kommunikációs, adattudományi és informatikai tananyagok változatlan népszerűségnek örvendenek, a legnépszerűbb kurzusok pedig továbbra is A tanulás tanulása és a Szemléletváltás, az első magyar nyelvű Coursera tartalmak, amelyek az SZTE munkatársai jóvoltából születtek. A magyar nyelvű felhasználói felület és az újabb magyar tartalmak bizonyára hozzájárulnak a még sikeresebb tanuláshoz.

A mesterséges intelligencia által készített fordítás révén a Coursera minden felhasználónak, nem csak az SZTE polgárainak nyitja meg kapuit. Hozzájárul a tudás terjesztéséhez és a folyamatos szakmai fejlődés támogatásához Magyarországon és világszerte. Fedezd fel a lehetőségeket, tanulj, és légy részese a globális tudásközösségnek a Coursera segítségével – most már magyarul is!

A képzés megvalósulását az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatja.

A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

SZTEinfo

Borítókép: Kovács-Jerney Ádám