SZTE_IOI

Szeged ad otthont a legrangosabb informatikai diákversenynek augusztus végén

Magyarország rendezi meg a legnagyobb presztízsű informatikai diákversenyt, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között megrendezésre kerülő rangos eseményre, mintegy 1000 fő érkezik a világ 90 országából: 360 versenyző, 180 csapatvezető és vendég. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin, köztársasági elnök.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics (IOI)) egy 1989 óta évente megrendezett nemzetközi informatikai tanulmányi verseny a nevezett országok középiskolás korosztályú diákjai számára, melyet a szervező ország változatos kulturális és szabadidős programokkal gazdagít. Az IOI a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az egyéni megmérettetésre országonként 4 fő kvalifikálhat előválogató versenyeken, kivéve a szervező országot, amely minden évben 8 versenyzőt delegálhat. Hazánk korábban egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek.

Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérheti össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés.

A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 37 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Továbbá tizenegy olimpián fordult elő eddig, hogy az összes magyar versenyző érmet szerzett.

Tisztelgés Neumann János előtt
Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Neumann János születésének 120. évfordulójának évében ismét Magyarország nyerte el annak a jogát, hogy megszervezze a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, ezzel méltó részét képezve a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében megvalósuló Neumann Jánosra emlékező ünnepségsorozatnak (Neumann 2023).

Az IOI 2023 helyszíne is szimbolikus, hiszen Szeged a felsőfokú informatika oktatás hazai bölcsője.

A 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia két kiemelt, sajtónyilvános eseménye a verseny nyitóceremóniája lesz augusztus 29-én, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában, valamint az éremosztással és eredményhirdetéssel egybekötött záróesemény. A díjak ünnepélyes átadására a záró ceremónián kerül sor szeptember 3-án, a szegedi Pick Arénában.

Szakmai rendezvények kísérik az IOI 2023-at
A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát több kiemelt szakmai és közönség rendezvény kíséri, amely lehetővé teszi, hogy az érdeklődők szélesebb körben kapcsolódjanak a tehetséggondozás, az oktatás és digitális kompetenciák témáihoz.

A pedagógusok és oktatási szakemberek mellett minden érdeklődőnek nyitott az EdTech Summit Hungary - Magyar Oktatástechnológiai Konferencia, melyet szeptember 2-án, a Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai képzési központjában rendeznek meg. A konferencia célja olyan platformot teremteni, ahol az oktatástechnológia legújabb trendjeit, lehetőségeit és kihívásait vitathatják meg a résztvevők. Az EdTech Summit Hungary kapcsolatot teremt a hazai és nemzetközi szakemberek, fejlesztők, pedagógusok és a piaci szereplők között. A szakmai programban szerepet kapnak a mesterséges intelligencia aktuális kérdései, illetve a gyermekek védelmének kihívásai az online világban. A rendezvény kísérőprogramja, az oktatástechnológiai cégek kiállítása lehetőséget nyújt a digitális oktatáshoz kapcsolódó pedagógiai, módszertani és technológiai eszközök, újdonságok és iskolai alkalmazásuk megismerésére is.

A szegedi Knowledge Fair konferencia és expo kísérőrendezvényen vállalatok találkozhatnak a fiatal generációval és mutathatják be termékeiket és szolgáltatásaikat.

Az IOI Tudományos Konferencia pedig a rendezvényen részt vevő kísérők, csapatvezetők és partnerek szakmai fóruma, amely ebben az évben a felelős internethasználatot és a digitális gyermekvédelmet helyezi fókuszba.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a versenyprogram mellett egyúttal egy olyan nemzetközi találkozó, ahol a fiatal tehetségeken túl, az iparág szakértői, az oktatásban érdekelt felek és a technológia iránt érdeklődő közönség is találkozhat és kapcsolatot teremthet. A szervezők ezért szeretettel várnak minden érdeklődőt az IOI 2023 nyilvános programjaira.