augusztus 20, 2023

Állami kitüntetésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem polgárai

A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek a nemzeti ünnep alkalmából átadott elismerésekből. A kitüntetettek névsora alább tekinthető meg. Gratulálunk!

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke az államalapítás ünnepe alkalmából az esztergomi királyi palota lovagtermében adta át a Magyar Szent István Rend díját Karikó Katalin, világhírű biokémikusnak és Szilágyi Áron, kardvívó olimpiai bajnoknak, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba, ferences szerzetes vehette át az államfőtől.

 

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár Magyar Érdemrend parancsnoki keresztet, Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend lovagkeresztet, Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Népművészet Mestere díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica díjat, Szinnyei József-díjat adott át.


augusztus 20, 2023

 Vitályos Eszter a kitüntetések kiosztása előtt köszöntötte a résztvevőket.


Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

 

Dr. Boros Mihály sebész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara Orvosi Készségfejlesztési Központjának igazgatója, Sebészeti Műtéttani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Hohmann Judit gyógyszerész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének egyetemi tanára, a Természetes Vegyületek Interdiszciplináris Központjának vezetője.

 

Dr. Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékének korábbi tanszékvezetője, egyetemi tanár.

 

Dr. Tóth Gábor, a kémiai tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

 

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 

Dr. Blazovichné dr. Gellén Klára jogász, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, az Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézetének intézetvezető egyetemi tanára.

 

Dr. Petri András sebész, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa és Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese.

 

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat

kitüntetésben részesült:

 

Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes tagja, a Pécsi Tudományegyetem és a Ghandi Gimnázium, a szegedi és a kaposvári egyetem volt tanára.

 

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

 

Dr. Bereczki Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet Embertani Tanszékének egyetemi adjunktusa.

 

Ignácz Ferenc fizikus, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének mesteroktatója.


augusztus 20, 2023

Több SZTE-s is elismerésben részesült.


Pintér Sándor, belügyminiszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes augusztus 20-a alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott a gyermekvédelem területén példaértékű hozzáértéssel és elkötelezettséggel végzett munkája elismeréseként András Katalin, pedagógiai szakpszichológusnak, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettesének, a Szegedi Tudományegyetem oktatójának, elkötelezett és odaadó szakmai munkája elismeréseként.

Kovács-Jerney Ádám, Pósa Tamara

Fotó/Forrás: MTI/Magyarország Kormánya

További információ:

Karikó Katalin példaképként vette át augusztus 20-án a Magyar Szent István Rend kitüntetést