Egysportosnap_2_of_6

Utcára vitte a sportot az SZTE

„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.

A borongós időjárás ellenére, már reggeltől érdekes történések helyszíne volt a rektori épület előtti tér. Sporteszközök és SZTE-s melegítőben mozgó szervezők, hallgatók lepték el a szökőkút környékét. A jó hangulatról és a színes kínálatról az SZTE Alma Mater, az SZTE+, az SZTE BBMK zenekar, az egyetem 12 karának képviselői, hallgatói, a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) segítségével gondoskodtak a szervezők a sportnapon.


Egy_Sportos_Nap_162_of_405


Már délelőtt elindultak a programok, amelyek koradélutántól párhuzamosan futottak, egészen sötétedésig.

13:30-kor startolt a 100 perces váltófutás a tér körül, miközben a színpadon, többek között az „SZTE 100” kihívás díjátadója és a partneregyesületek bemutatkozását láthatták a hallgatók és a városlakók. A rendezvény célja éppen az volt, hogy Szeged meghatározó oktatási intézménye megmutassa pezsgő sportéletét a városnak, amelyhez ezer szállal kapcsolódik.


Az amerikai focisták, röplabdások mellett olyan partneregyesületek mutatkoztak be, mint például az MVM Szeged Víziport Egyesület vagy a Naturtex-SZTE-Szedeák élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata vagy a női vízilabdacsapat, amely egyesületekben több SZTE-s hallgató is szerepel.


Egy_Sportos_Nap_87_of_405


A rendezvény védnöke: Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnöke, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke személyesen nem tudott részt venni az eseményen, de egy üzenetet elküldött, amelyben hangsúlyozta, hogy szegedi születésű emberként különös megtiszteltetést jelent számára a fővédnöki feladat. Üzenetében kiemelte, kulcsfontosságú, hogy a fiatalok rendszeres fizikai aktivitást végezzenek. Többek között azért is, mert azokat az erényeket, amelyeket a barátságban, a családi életben és a munkában szükséges felelősségvállalás során nyújtaniuk kell, azt mind képesek a sport által megtanulni. Felelős emberként pedig képesek minőséget létrehozni és követendő példaként az élen járni.


Egy_Sportos_Nap_405_of_405


Az SZTE részéről Prof. Dr. Kónya Zoltán köszöntötte a sportos nap résztvevőit. A Tudományos és innovációs rektorhelyettes elmondta, hogy lényeges kérdés, hogy a felsőoktatás milyen módon járulhat hozzá a fiatalok egészség-magatartásának kialakításához és annak testi-lelki egészségre gyakorolt hatásának növeléséhez. Az SZTE sportéletének meghatározásakor legfőbb célként fogalmazódott meg, hogy minden egyetemi polgár találkozzon a sporttal.


- Büszkévé tesz bennünket az, hogy az SZTE hallgatói a szabadidősporttól az élsportig minden területen megállták, és megállják a helyüket. A 100 év alatt több olimpikon, világversenyek szereplői tették büszkévé Magyarországot, és közvetlenül Alma Materünket. Az SZTE az egészséges hallgatók, és munkavállalók egyeteme szeretne lenni – mondta Dr. Kónya Zoltán.


Egy_Sportos_Nap_227_of_405


Juhász Péter, a Magyar Egyetemi és Főiskolás Sportszövetség főtitkára kiemelte, hogy az egyetemi sport nemzetközi napja alkalmából számos egyetem tart különböző programokat a napokban, és örömmel tapasztalta, hogy a 100 éves fennállását ünneplő SZTE, a centenáriumhoz méltó, magas színvonalú eseménnyel csatlakozott.


A hallgatókon, oktatókon kívül az érdeklődők is szívesen tették próbára magukat. Különböző ügyességi feladatok várták a vállalkozó kedvű járókelőket is az SZTE Sportközpont munkatársai, akik ebből az alkalomból kivitték az utcára az egyetemi testnevelést.

Az érdeklődők a nap során találkozhattak az SZTE olyan korábbi és jelenlegi élsportoló hallgatóival, mint Birkás Balázs, Márton Anita, Nagy Péter, Nádas Bence.


Testnevelés bónuszként is igazolhatták a részvételt a hallgatók, ha minimum 6 ügyességi feladatban részt vettek. Az első száz fő, aki mind a 9 állomást teljesítette, ajándékot is kapott.

A legnépszerűbbek a kiemelt programok voltak. Az Indulj! – 100 perc váltófutás során a cél az volt, hogy az SZTE hallgatói 3 fős csapatokban, egymást váltva, 100 perc alatt minél több kilométert fussanak.  A Húzzunk bele! – 100 kilométeres ergométerezésre 16:00 órától az SZTE hallgatóit és oktatóit mozgatta át. A csapatok egyszerre 10 ergométeren, felváltva húzva, a legrövidebb idő alatt kellett teljesítsék a távot.


Egy_Sportos_Nap_221_of_405


A Dugonics téren felállított színpadon a köszöntések és beszélgetések mellett kvíz játékkal is találkozhattak a résztvevők, valamint ott kapták meg egy korábbi sportos egyetemi programban – az „SZTE 100”-ban résztvevő hallgatók, alumnik és dolgozók is a díjaikat, amiket a pandémia és a karantén alatt nem volt lehetőség kiosztani.

 

A program zárása volt a leglátványosabb. A Tekerd fel a hangerőt! programelem során, a szökőkút vize annál magasabbra lövellt és a zene is annál hangosabban szólt, minél gyorsabban hajtották a spinning kerékpárokat a mozgás szerelmesei.



Az Szegedi Tudományegyetem sportstratégiai referense, Fekete György is elégedetten értékelte az eseményt. Mint mondta Az SZTE-100 avagy egy sportos nap rendezvényen a résztvevők 100 percet futottak, 100 kilométert húztak ergométeren, többek között kipróbálhatták magukat olyan kihívásokban, amelyek mellett a hétköznapokban elmennének. A rendezvényen megjelent főtitkár, rektorhelyettes, dékán, professzor és a legkülönbözőbb területeket képviselő egyetemi polgárok. Rajtuk kívül videó üzenetben köszöntötte az SZTE-t a portugál és a francia partneregyetem.


Egy_Sportos_Nap_243_of_405

A rendezvényről még több infó és kép az alábbi linken.



SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin- Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.