Bezár

Hírarchívum

kiemelt_jakucs

Miért népszerű az SZTE TTIK Jakucs nemzetközi földrajzversenye?

Miért népszerű az SZTE TTIK Jakucs nemzetközi földrajzversenye?

2019. február 05.
5 perc

Küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem a tehetségek felfedezését, a tehetséggondozást. Ennek egyik eszköze a középiskolások számára meghirdetett tanulmányi verseny. Az SZTE különböző karai által szervezett vetélkedők sorából több szempontból is kiemelkedik a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A vetélkedő főszervezője, Szilassi Péter, az SZTE TTIK egyetemi docense összegzi tapasztalatait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoMi a Szegedi Tudományegyetem VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny népszerűségének kulcsa? Ezt összegezte, erre a kérdésre válaszolt a 2019-ben 8. alkalommal életre hívott összetett vetélkedő főszervezője, Szilassi Péter. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója szerint gondolkodásra ösztönöz a Jakucs földrajzverseny. Például a 2017. évi vetélkedő döntőjében „a négyféle feladat nem csak a lexikai tudást mérte, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A laboratóriumban talajtani vizsgálatot, majd térképeken méréseket végeztek. Végül a szóbeli kvíz-játékban nyújtott teljesítmény – például a fogalmak ismerete és a versenyzők gyorsasága – alapján alakult ki a döntős csapatok sorrendje” – sorolta Szilassi Péter.


Az SZTE TTIK Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre nevezett középiskolai csapatokról és iskolákról itt is olvashat.


Ötletgazdája és három éven át fő szervezője volt a Jakucs-versenynek Nyári Diána, az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet munkatársa.

 

Az SZTE TTIK VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny első iskolai fordulóját 2019. január 31-én tartották 143 hazai és határainkon túli csapat részvételével. Ez a verseny első meghirdetése utáni második legmagasabb részvételi szám.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt a Jakucs versenyen résztvevő csapatok és iskolák száma – tudtuk meg Szilassi Pétertől. Az SZTE TTIK e nyolcadik nemzetközi földrajzversenyének első iskolai fordulóján öt ország 75 iskolájából összesen 143 csapat 2-2 versenyzője vett részt; 2019. január 31-én 120 anyaországi, 12 erdélyi, 10 kárpátaljai, 3 felvidéki, 3 vajdasági középiskolai tanuló mérte össze tudását.

A tanulmányi verseny vonzerejét növeli a verseny fődíja, a 4 tapos tanulmányút, amikor a legjobb három csapat és kísérőtanáraik különleges tájakat, barlangokat természetföldrajzi jelenségeket ismerhetnek meg.

„Ősszel a középiskolásoknak szóló Jakucs László nemzetközi földrajzi verseny győztesei is velünk tartanak a szegedi geográfiai tanszékek munkatársainak, hallgatóinak a kirándulására – mesélte Szilassi Péter a Teleki Sámuel érem elnyerése után vele készült interjúban.

2018 őszén a legjobbak és tanáraik az Aggteleki Nemzeti park Világörökségi helyszíneivel ismerkedhettek meg. Többek közt bejárhatták a Baradla-barlang főágát, de eljuthattak a verseny névadója, az SZTE egykori professzora, Jakucs László által felfedezett Béke-barlangba is, mely csak engedéllyel látogatható. (Élménybeszámolójuk itt olvasható.)

 

Az 1872-ben alapított rangos szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság a honlapján is szerepelteti az SZTE Jakucs földrajzversenyét. Ennek jelentőségét növeli, hogy a Magyar Földrajzi Társaság 1880-től rendszeresen hirdet ifjúsági pályázatokat – derül ki az MFT honlapján közzétett, itt elérhető bemutatkozó szövegből.

 

„A Jakucs-verseny főszervezőjeként is fontosnak tartom a középiskolai tanárokkal való kapcsolattartást, amiért sokan és sokat dolgozunk. Része ennek a nagyköveti programunk: a földrajz szakma szépségeit tanítványainak megmutató, az SZTE földrajz szakos utánpótlásában aktív középiskolai tanár kollégák számára úgynevezett nagyköveti programot indítunk, melynek része – többek között – ingyenes szakmai továbbképzés, szakköri munkájuknak a támogatása. Erőfeszítéseink egyik eredménye, hogy például a Jakucs-versenyre rendre nevező bonyhádi középiskola földrajztanára, Gruber László mestertanári oklevelet vehetett át a 2017. július 7-i SZTE-ünnepségen” – mesélte Szilassi Péter.

Tehát összehozza ez a verseny a mestert és tanítványt is. „Az egykori Jakucs-tanítványok középiskolás tanárként elhozzák a diákjaikat. Oknyomozó, a gondolkodást számon kérő vetélkedő a miénk” – osztotta meg velünk megfigyelését Szilassi Péter az ötödik Jakucs földrajz verseny döntőjét bemutató riportunkban.

További jellegzetesség, hogy nem csupán a legjobbakat díjazzák az SZTE TTIK VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen sem. E vetélkedő 2019. április 12-én és 13-án sorra kerülő középdöntőjében és döntőjében a résztvevő körülbelül 30 csapatot vendégül is látják az egyetemi városban, sőt: könyv és tárgyjutalmat, színes, érdekes és élvezetes programokat biztosítanak a számukra.


*


A középiskolásoknak szól az SZTE különböző karai által szervezett vetélkedők közül az SZTE és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány hirdeti meg, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezi a több tantárgyat is érintő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelynek hátteréről, híreiről az SZTE Szent-Györgyi emlékoldalán is olvashatnak az érdeklődők.

Az SZTE TTIK szervezi: a Jakucs László földrajzversenyt, a Polygon matematika versenyt, a 3 fordulós Játsszunk fizikát! vetélkedőt, a Szegedi Innovatív Informatikai Versenyt (SZIIV).

Az SZTE 12 kara közül például az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar is megszólítja a középiskolásokat vetélkedőivel; néhány példa a 2018. évi felhívásokra: Angol tanulmányi verseny középiskolásoknak, Barátod az internet - hogyan segít, hogy művelt is legyél?, Festival d'Italiano műfordítói pályázat, Giornata della Lingua Italiana - Az olasz nyelv napja, Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny, Nyitott szemmel - szociofotó pályázat középiskolásoknak, Spanyolország kulturális öröksége, Tandíjfelező Kreatív tartalomkészítési verseny..."


A verseny az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt azonosító: EFOP-3.4.4-16-2017-00015, Projekt cím: "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére"


 

SZTEinfo - Ú. I.

 

Korábban írtuk az SZTE TTIK Jakucs földrajzversenyről:

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

„Let’s GEO!” – Bonyhádi csapat nyerte az SZTE V. Jakucs László földrajzversenyét

Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, immár negyedik alkalommal

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt

 

*

 

Korábban írtuk Szilassi Péterről:

Emlékexpedíció a 6 évvel ezelőtti etiópiai tragédia helyszínén, emléktáblák a világjáróknak

Az SZTE geográfusa, Szilassi Péter tudománynépszerűsítőként lett Teleki Sámuel-érmes

A magánutakról az etiópiai tragédia árnyékában

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek