SZTE Info

BAW2018109

Agykutatás hete a Biológiai Kutatóközpontban

Megnyíltak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont laborjai a látogatók előtt – az Agykutatás hete programján dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem kutatója is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az epilepsziarohamot lecsitító agyi defibrillátor találmány születésének körülményeiről is mesélt Dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem agykutatója az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont rendezvényén március 13-án.


IMG_6945


- Az intézmény kilencedik alkalommal csatlakozott az Agykutatás hete programsorozathoz – tudtuk meg Dr. Deli Mária főszervezőtől. Az MTA SZBK tudományos tanácsadója elmondta: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az agykutatás eredményeire és megismertesse az érdeklődőket a legfrissebb tudományos kutatási adatokkal, lehetőségekkel, valamint kitágítsa a laikusok ismereteit az agykutatás jelentőségéről.


A rendezvényre idén is több mint 200 érdeklődőt vártak, már az óvodás korosztálytól. A legkisebbeknek játszóházzal készültek. Dr. Berényi Antal előtt Dr. Pirity Melinda tartott előadást „Az idegrendszer kutatása őssejtekkel” címmel.


BAW2018116


Három intézet, a biofizikai, a biokémiai és a genetikai laborjai nyitották meg ajtajaikat a látogatók előtt, akik többek között agyi sejteket tanulmányozhattak tenyészetben, sötétben világító sejteket figyelhettek meg mikroszkóppal és az őssejtek vizsgálatát is jobban megérthették.


- Nagyon érdekes a rendezvény, és az az előadások is rendkívül izgalmasak voltak – hallottuk Sinka Reginától. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja idén először vett részt a rendezvényen. Elárulta: orvosi pályán gondolkodik, B-terve, hogy biológiai vagy kémia szakos tanár végzettséget szerezzen majd a Szegedi Tudományegyetemen.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna, Harazin András

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 22.
  10:00 - 16:00
  A Hispanisztika Tanszék negyedik alkalommal szervezi meg Módszertani Továbbképző Napot gyakorló és leendő spanyol tanárok számára. Az idei év témája az élményalapú pedagógia és az új technológiák spanyol órákon történő alkalmazása lesz, gyakorlati műhelymunkák keretében. Részletek: http://hispanisztikaszeged.hu/?page_id=19. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1896103954029215/
 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.