2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

1,5 millió forintos Sófi-Ösztöndíjjal segítik a tehetségeket

Összesen 1,5 millió forinttal támogat 13 szegedi egyetemistát a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány immár 16. alkalommal. A legtehetségesebb SZTE-s hallgatók idén Huszti Péter színművésztől vehetik át elismeréseiket. Az ünnepséget július 1-jén, szombaton 10 órakor tartják a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Kincsem című filmben szereplő operaénekes, a rákellenes oldatokat vizsgáló vegyészhallgató, és az antibiotikum rezisztenciával foglalkozó biológus is szerepel a Sófi Alapítvány idei díjazottjai között.

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idén 16. alkalommal ismeri el a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő tudományos és tanulmányi teljesítményű hallgatóit - összesen 13 tehetséget. A díjakat a szokásokhoz híven az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén adják át, július 1-jén, szombaton 10 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében.

sofiosztondijasok_sofijozseffel


Eddig közel 20 millió forinttal támogatta a Sófi Alapítvány a tehetségeket, akik idén is összesen 1,5 millió forint díjazásban részesülnek. A szakmai és erkölcsi elismeréseket a hagyományoknak megfelelően a magyar kulturális élet nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyisége adja át. Idén Huszti Péter DLA, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló Művész lesz az ünnepség díszvendége.

husztipeter

Huszti Péter a hazai színművészet történetének egyik legkiemelkedőbb alakjaként felejthetetlen alakításokban játszotta el a drámairodalom legnagyobb főszerepeit a Madách Színházban. Több mint 100 filmben és tévéjátékban is megcsodálhattuk kivételes színészi tehetségét. Rendezőként számos nagyszerű és emlékezetes előadást varázsolt színpadra. 1974 óta tanít a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, amelynek rektori tisztségét is betöltötte 7 éven keresztül. Jelenleg professzor emeritus a Színház-és Filmművészeti Egyetemen és a Doktori Tanács elnöke. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A 2016/2017-es tanévben a 200 ezer forinttal járó Sófi-Ösztöndíjjal (fődíjjal) öt mesterszakos hallgatót jutalmaznak. Baracskai Judit operaének-művész hallgató számos kiemelkedő versenyeredménye mellett a Kincsem című magyar filmben (2017) az operaénekesnő szerepét alakította. Pályatársa, Iván Sára az „Ez történt Bécsben” című operett zeneszerzője és szövegkönyvének írója, amelyet a Szegedi Nemzeti Színházban be is mutattak. Mészáros János vegyészhallgató a rákellenes oldatokat vizsgálja, M. Tóth Orsolya orvostanhallgató az agyi vérkeringést tanulmányozza, Paluch-Kujáni Éva Yvett régészhallgató pedig a Kárpát-medence és a Barbarikum késő császárkori populációjával foglalkozik.

Sófi-Ösztöndíjas biológushallgató lett az antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó mesterszakos Szili Petra, és a neurovaszkuláris egység működését tanulmányozó Nyúl-Tóth Ádám. Az ösztöndíj 100 ezer forintos elismeréssel jár.

Sófi-különdíjban idén hatan részesülnek: Balla Viktória pszichológushallgató, Csákány Lóránt és Szepes Borbála orvostanhallgatók, Kovács Balázs német tanár szakos hallgató, Nyerki Emil info-bionika mérnök és Szili Petra biológushallgató.

 

SZTEinfó

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket