Publicatio Repozitórium és Open Access megoldások

Kedves Kollégák,

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Klebelsberg Könyvtár Publicatio repozitóriumának használatát, melyet Egyetemünk a gyorsan változó nemzetközi gyakorlatot követve hozott létre. Tudományos és oktatási témájú publikációikat tudják ide egyszerűen feltölteni pdf formátumban, szakterülettől függetlenül.

Miért érdemes feltölteni megjelent cikkeiket?


 • A repozitórium a publikciók biztonságos és hosszú távú megőrzését biztosítja, napi 24 órás elérhetőséggel.
 • Az egységes, kereshető tárolóhelyen elhelyezett cikkek jóval könnyebben, szélesebb körben lesznek elérhetők, olvashatók, ami jelentősen növelheti hatásukat, a keresők is könnyebben találhatják meg.
 • Segíti az egyre növekvő szerepű multidiszciplináris kutatómunkát, együttműködéseket, mely az Egyetemünkön belül is sikeresen fejlődik.
 • Segíti a véleményezési munkát pályázatok, fokozatszerzések, egyéni és intézményi teljesítményértékelés esetén is.
 • A legtöbb kiadó megengedi a közlésre elfogadott (post-print) kézirat, néhány akár a kiadói pdf repozitóriumba helyezését és nyílt elérését. A http://www.sherpa.ac.uk/romeo/ oldalon rendkívül egyszerűen ellenőrizhető, hogy egy folyóirat vagy kiadó milyen jogokat biztosít a szerzők számára. Ezáltal, az MTA által is ajánlott módon, jogtisztán tehetjük nyílt elérésűvé közleményeink tartalmát.
 • A post-print esetében néhány kiadó 1-2 év késleltetett nyilvánosságot kér, ez egyszerűen beállítható. Ennek lejárta után a pdf automatikusan nyilvánossá válik.
 • A repozitórium kezeli a post-print verziót és a kiadói pdf-et is, egyedileg beállítható ezek elérhetőségi köre.
 • A cikk adatainak MTMT-be történő bevitelét szenátusi határozat írja elő. Ezt követően tölthető fel maga a cikk a repozitóriumba. Ennek során mindössze a szerzőt és a cikk MTMT azonosítóját kell megadni, valamint a nyilvánosság körét. Több szerző esetén elég ezt az egyik szerzőnek megtenni a társszerzők jóváhagyása mellett. Ezt követően a cikk MTMT rekordjában meg fog jelenni egy link, ami a repozitóriumba visz. Innen akkor tölthető le a teljes szöveg, ha a szerző a megfelelő nyilvánossági opciót állította be.
 • Célszerű a szerző honlapjára az MTMT-ből generálható a „Szerző munkássága” linket kitenni, amiben az egyes cikkek repozitóriumbeli elérhetősége is megjelenik. Ha a szerző egyes cikkek adatait felteszi saját honlapjára, érdemes ehhez is megadni a repozitóriumi linket.
 • A Klebelsberg Könyvtár törekszik arra, hogy minél szélesebb körben jelenjen meg a repozitórium tartalma. Bejegyeztette a BASE Bielefield Academic Search Engine-be, a DOAR-ba (Directory of Open Access Repositories) és a ROAR-ba (Registry of Open Access Repositories) is. A BASE több mint 3000, a DOAR több mint 2600, a ROAR pedig több mint 3700 repozitóriumot indexel.

A repozitórium aktív használatával támogatja kutatási eredményeinek hatékony terjedését, a pályázati, kapcsolatteremtési, fokozatszerzési tevékenységet, Karunk és Egyetemünk megítélésének javítását.

Köszönjük a figyelmét és reméljük, minél szélesebb körben és megelégedéssel használják a repozitóriumot, amiben a Klebelsberg Könyvtár munkatársai és az intézeti könyvtárosok is segítenek!

Gingl Zoltán egyetemi tanár és a Klebelsberg Könyvtár Vezetése

Szeged, 2014.06.23.

Útmutatók:


  Képgaléria

  13.jpg

  Rendezvénynaptár

  Rendezvénynaptár *

  • szeptember 25.
   18:00 - 20:00
   Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is. Előadásának témája borzasztóan aktuális: az internetes zaklatás, megfélemlítés (bullying) egyre többeket érintő probléma. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
  • október 2.
   18:00 - 20:00
   A nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozatunk 2017-es őszi évadának egyik legérdekesebb előadását egészen biztosan dr. Bánki György pszichiáter hozza el a Mentor(h)áló és az IH közös színpadára. "Az önigazolás mindig leselkedik ránk, mint az ördög egyik alkuja, hogy rosszul bánjunk egymással, vagy káros módon azonosuljunk a csoportjaink, a fantáziált társadalmi közegeink tévedéseivel, miközben erkölcsösnek és igaznak is érezzük magunkat." Dr. Bánki György pszichiáter már régóta publikál cikkeket közéleti témákban, lélektani szemszögből elemez társadalmi kérdéseket. Első könyve napjaink egy leggyakoribb lelki zavaráról, a nárcizmusról szól. Mostani előadása és annak témája is rendkívüli érdeklődésre számíthat: az önbecsülés, az önkép, az önigazolás jelen van mindennapjainkban, valamennyiünk életét meghatározza, így fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
  • október 16.
   18:00 - 20:00
   Görög Ibolya 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. 1992-től mint protokollfőnök irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Elméleti felkészültségét jelenleg a viselkedéskultúráról, a protokollról, a rendezvényszervezésről tartott előadásokon, írásokban hasznosítja, melyekben megosztja közönségével a számos próbán szerzett gyakorlati tapasztalatait is. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
  • október 17.
   18:00 - 20:00
   Benedek Tibor neve egybeforr a hazai vízilabdázás legújabb hőskorával – háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, 2013-tól 2016. december 31-ig a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Előadásából most kiderül, mi a győzelem ára egy játékos és egy edző szemszögéből. Benedek Tibor saját történeteit és tapasztalatait meséli majd el arra vonatkozóan, hogy mit tanulhat az ember a sportból, hogyan érdemes a gyerekeket és a fiatalokat a sport irányába terelni, mik a kilátásai Magyarországon a profi sportolóknak. Szó lesz sikerről és kudarcról, azok megéléséről és kezeléséről, valamint a sikeres csapatmunka titkairól. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
  • október 24.
   18:00 - 20:00
   Dr. Sándor Klára nyelvész, társadalomkutató az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára. Nemrégiben végzett izgalmas nyomozásának legfontosabb eredményeit mutatja be művelődéstörténeti előadásában: tényleg Mátyás udvarában találták volna ki a székely betűket? Ha mégsem, milyen szerepe volt Mátyás udvarának a székely írás kultuszának megteremtésében? Honnan ismerték egyáltalán Budán a székely ábécét? Az előadó természetesen válaszol a résztvevők legfontosabb kérdéseire: miért székely írás? Miért nem rovásírás? Milyen gyökerekre vezethető vissza? Hun? Szkíta? Netán magyar vagy székely találmány? Mikor keletkezett a legkorábbi emlék? Hol kerültek elő székely írással írt emlékek? Hogyan alakult át a székely írás szerepe a 16. századtól, miért becsülték nagyra a 17–18. század neves magyar tudósai? Igazi kultúrtörténeti csemege és remek előadó vár ránk! További részletek: www.pedagogiaiestek.hu

  Kövess minket

  Facebook YouTube Twitter Google Plus