Bezár

Hírek

autizmus

"Semmit rólunk nélkülünk"

"Semmit rólunk nélkülünk"

2024. március 08.
2 perc

A szociális felsőfokú végzettségű szakemberek keveset tudnak az autizmusról, ezért együttműködési megállapodást kötött az Autisták Országos Szövetsége a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karával.

Statisztikai adatok szerint egyre több az autizmusban érintett ember. „ Nekünk sem mindig könnyű kitalálni, hogy más emberek mit éreznek, azt pedig talán még nehezebb, hogy mit gondolnak”. Az autizmussal élő embereknek ez különösen nehéz, mert nehezen tudják az emberek viselkedéséből megjósolni, hogy mi fog történni.

Mi okozza az autizmust?
A rossz hír az, hogy még nincs pontos válasz. A jó hír az, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.
A megfelelő ismeretekhez és módszerekhez való hozzáférés alapvető fontosságú az autista személyek hosszú és teljes értékű életének biztosításához, és hozzájárul az érintettek családjának, környezetének jobb életminőségéhez is.

Autimentor hálózat.
A mentorszülők – önkéntes alapon sorstársi segítséget nyújtó – autista gyermeket, vagy fiatalt nevelő szülők, akik részt vettek a mentorálásra felkészítő rövid képzésen.
Elérhetőségük és bemutatkozásuk megtalálható az AOSZ honlapjának Tanácsadás menüpontjában.
A mentoroknak a segítséget kérőkkel kapcsolatban titoktartási kötelezettségük van, bizalommal fordulhatnak hozzájuk a szülők. Az autizmussal kapcsolatos ismeretek hiánya vagy a nem megfelelő forrásból származó információk nagyban nehezítik autista társaink megismerését és támogatását: sokszor hatástalanok, de akár veszélyeztetők is lehetnek.

Cikk: Hell István
Borítókép:
pexels.com 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek