Bezár

Hírarchívum

A_belfasti_egyetem_ket_elismert_kutatoja_Szegedre_latogat

A belfasti egyetem két elismert kutatója Szegedre látogat!

A belfasti egyetem két elismert kutatója Szegedre látogat!

2023. október 05.
2 perc

2023. október 30-án a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar meghívására Szegedre látogat a Queen’s University Belfast két elismert oktatója és kutatója.
Prof. Tunde Peto MD, PhD Mesterséges intelligencia a szemészetben: hogyan tovább? címmel, Dr. Imre Lengyel, PhD A vakság megelőzése jó diétával – a laborból a klinikumba és vissza címmel tart előadást, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő kollégákat valamint az orvos-, és egészségtudományi területen tanuló hallgatókat.

Az előadás nyelve magyar!



Helyszín:

SZTE TIK alagsori I. és II. terem


Időpont:

2023. október 30. (hétfő) 14:00



Tinde_Peto_01 Professor Tunde Peto, MD, PhD a Queen's University Belfast klinikai szemészet professzora, az Észak-írországi Diabéteszes Retinopátia (DR) szűrési program klinikai vezetője és retina szemész szakorvosa.

Peto professzor fő tudományos érdeklődési területe a vakságot okozó retinabetegségek, különös tekintettel a diabéteszes retinopátia jellemzésére és képalkotó módszereire irányul. Nemzetközi hírnévre tett szert a diabéteszes retinopátia szűrési-, és az ehhez kapcsolódó képzési programok létrehozásában és irányításában.

A Diabéteszes Szemészeti Komplikációkat Tanulmányozó Európai Egyesület (EASDec) elnöke, az EU-EYE és az ECV igazgatósági tagja, valamint a Global Burden of Disease Eye Epidemiology Group tagja. Alapítója az Európai Szemepidemiológiai Csoportnak (European Eye Epidemiology Group), amely 27 epidemiológiai vizsgálatot fog össze együttműködés kialakítása és további európai kutatási platformok létrehozása érdekében.

2021-ben részt vett a WHO Diabéteszes Retinopátia jelentésének (Diabetic retinopathy screening in the WHO European Region: current situation) összeállításában.

Nemrégiben az Egyesült Királyságnak a cukorbetegség szövődményeit vizsgáló legbefolyásosabb kutatói közé választották.



Imre_Lengyel_01Dr. Imre Lengyel, PhD a Queen's University Belfast Wellcome Wolfson Kísérleti Medicina Intézetének transzlációs szemészettel foglalkozó professzora. Fő kutatási területe a szem transzlációs gyógyászata. Az időskori makuladegenerációval, az Alzheimer-kórral, a szklerózis multiplexszel és a Down-szindrómával foglalkoznak kutatócsoportjával. Vizsgálatai fókuszában áll, hogy az étrend — különösen a nyomelemek szintjét módosító étrend — hogyan befolyásolja a betegségek kialakulását és progresszióját.

Kutatásaiért 2023 áprilisában elnyerte a Brit Immunológiai Társaság díját.




TIK_eloadas_-_plakat

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek