Bezár

Hírarchívum

metabolic_syndrome

Miért érdemes tudni, hogy mi az a metabolikus szindróma?

Miért érdemes tudni, hogy mi az a metabolikus szindróma?

2021. október 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara nyerte el idén nyáron a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) Shools of Intensive Training in Global Health Intensive School pályázatát.

A EUGLOH öt európai egyetem (a franciaországi Paris-Saclay Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem) együttműködésével létrejött szövetség, mely számos lehetőséget kínál nemzetközi kapcsolatok kialakítására és a partneregyetemekkel történő közös projektek, kurzusok indítására.

A EUGLOH által kiírt Intensive Training felhívásra Karunk a Fizioterápiás Tanszék, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport és a Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék összefogásában nyújtotta be 2021 márciusában a Lundi Egyetemhez pályázatát, mely a metabolikus szindróma témakörére épült. Az Intensive Training nyertesei az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara mellett a Portói Egyetem Epigenetics and Epigenomics és a Müncheni Egyetem Introduction to global health programjai voltak. Nyertes pályázatunk keretén belül intenzív kurzusunk a Why should I know about Metabolic Syndrome? címet viselte, mely az öt partneregyetemen az SZTE EUGLOH menedzsmentjének közreműködésével került meghirdetésre. A téma iránt nagy érdeklődés mutatkozott, 150 hallgató adta be online jelentkezését, akik közül az első 41 jelentkezőt tudtuk fogadni a szeptember 13-23 között rendezett képzésünkre.


A szív- és érrendszeri elváltozások világszerte a fő haláloki megbetegedések közé tartoznak. Kialakulásukban számos tényező játszik szerepet, melyek közül néhánynak kiemelt jelentősége van, főként együttes jelenlétük esetén. Ilyen állapot a metabolikus szindróma, mely nem önálló betegség, hanem olyan anyagcsere-eltérések összessége, melyek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A metabolikus szindrómában szenvedők kezelése, s még inkább a tünetegyüttes kialakulásának megelőzése, csak széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen valósulhat meg. Tekintettel a metabolikus szindróma népegészségügyi jelentőségére, szerettünk volna minél szélesebb közönséget megszólítani témánkkal, ezért a kurzust nemcsak egészségtudományokban jártas egyetemisták vehették fel, hanem előadásainkat úgy építettük fel, hogy azok mindenki számára közérthetőek legyenek amellett, hogy részletekbe menő információkat nyújtottunk az egyes témakörökben.


Kilenc témakörben hallhattak a hallgatók online előadásokat, többek között a metabolikus szindróma etiológiájáról, kezeléséről, a megelőzés lehetőségéről és a metabolikus szindróma népegészségügyi jelentőségéről. A kurzus kidolgozása, megszervezése és lebonyolítása három szervezeti egység csapatmunkájával valósult meg: a Fizioterápiás Tanszékről Dr. Domján Andrea, Máthéné Köteles Éva és Korom Andrea, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoporttól Dr. Joó Gabriella, a Preventív Egészségügy Gondozás Tanszékéről pedig Masa Andrea és Dr. Rózsa Éva részvételével. Képzésünkhöz EUGLOH koordinátoraink, Margarida Coelho és Kocsis Lilla közvetítő munkájának köszönhetően a portói partneregyetem Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanszékéről professzor Nuno Borges is csatlakozott. Nuno professzor előadásában a metabolikus szindróma dietetikájáról, a legfrissebb dietetikai kutatások eredményeiről hallhattunk összefoglalót, valamint egy kötetlen beszélgetés keretén belül a portugál konyhaművészet jellegzetességeit is megismerhettük.


Kurzusunk teljesítéséhez hallgatóink egy esszét nyújtottak be, melynek kidolgozásához a metabolikus szindrómával kapcsolatosan meghirdetett témák valamelyikéből választhattak, valamint emellett megszerzett tudásukról az online vizsga teljesítésével adtak számot. A követelményeket sikeresen teljesítő hallgatók számára kiállításra kerültek a kurzus elvégzését igazoló tanúsítványok a teljesített kredit értékkel. A closing webinar eseményünkön a hallgatói visszajelzések valamint a hallgatói elégedettségi felmérés eredményei egyaránt arról tanúskodnak, hogy a képzésen résztvevő diákok elégedettek voltak az oktatással, hasznosnak találták a megszerzett tudást, és másoknak is ajánlanák kurzusunkat.


Az öt egyetem összefogásával létrejött EUGLOH szövetség az intenzív kurzusok mellett számos más lehetőséget nyújt a partneregyetemek közötti együttműködésben a globális egészség tematikájának jegyében, mely a platform népegészségügyi jelentősége mellett előmozdíthatja hallgatóink és oktatóink mobilitását, az Európai Unión belül egy újfajta egyetemi struktúra megvalósulását teszi lehetővé, aminek kialakulásában érdekes és egyben értékes tapasztalat részt venni.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek