SZTE_Csillagaszat_Napja_2017

SZTE Csillagászat Napja 2017

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Csillagászat Napja a SZTE csillagvizsgálójában. Közérthető és közkedvelt témákról szóló ismeretterjesztő előadásokkal és az égbolt távcsöves megfigyelésével várunk minden kedves érdeklődőt!

Kezdés időpontja: 2017.04.28. péntek 17:30

Befejezés időpontja: 2017.04.28. péntek 23:45

Helyszín: Szegedi Csillagvizsgáló


Az SZTE Csillagászat Napja 2017 programja:

 Előadások:

18:00 - 18:30: A csillagászat mérföldkövei, avagy a Stonehenge-től az űr meghódításáig
18:45 - 19:15: Minden ami az űrből jön: fotonok, részecskék, meteorok
19:30 - 20:00: Hét bolygó, egy csillag: Lehet-e élet a TRAPPIST-1 rendszerben?
20:15 - 20:45: Fekete lyukaktól a gravitációs hullámokig és vissza

21:00 - 21:30: A csillagászat mérföldkövei, avagy a Stonehenge-től az űr meghódításáig
21:45 - 22:15: Minden ami az űrből jön: fotonok, részecskék, meteorok
22:30 - 23:00: Hét bolygó, egy csillag: Lehet-e élet a TRAPPIST-1 rendszerben?
23:15 - 23:45: Fekete lyukaktól a gravitációs hullámokig és vissza

Az előadások megtekintése előzetes regisztrációhoz nem kötött, azonban termünk véges befogadóképessége miatt érdemes korábban kilátogatni és részvételi szándékukat a helyszínen jelezni.


Távcsöves bemutató:


Derült idő esetén a csillagvizsgáló udvarán felállított teleszkópokon keresztül bárki saját szemével is megtapasztalhatja a űrbéli objektumok csodálatos látványát.


Napnyugta előtt a Napot és a Holdat tudjuk megfigyelni; sötétedés után pedig a Hold, a Jupiter, valamint csillaghalmazok és színes csillagok várjnak látogatóinkra.


További programok:


- Csillagképtúra: derült idő esetén lézeres útmutatással ismerhető meg a csillagos égbolt. Bemutatjuk a fényesebb csillagokat, valamint sorra vesszük a fényesebb csillagképeket és az azokhoz tartozó mitológiát.


- Sci-Fi sarok: a tudomány és a szórakozás kedvelt fúziója, de mi igaz belőlük és mi nem? Kötetlen beszélgetés, kérdezz-felelek, könyv-, film- és sorozat-ajánlók.


- Csillagvizsgáló: látogatható az obszervatórium kupolája, ahol bemutatjuk a csillagászati mérések menetét, a szükséges műszereket és a távcsövek világát.


- Űridőjárás-stand: napkitörésektől a sarki fényig, kis részecskéktől az óriási energiákig. Hogyan néz ki egy időjárás jelentés az űrről?


- Csillagos égbolt stand: hogyan változik a felettünk lévő égbolt és miként lehet tájékozódni rajta?

 

Képgaléria

06.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • október 17.
  18:00 - 20:00
  Benedek Tibor neve egybeforr a hazai vízilabdázás legújabb hőskorával – háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, 2013-tól 2016. december 31-ig a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Előadásából most kiderül, mi a győzelem ára egy játékos és egy edző szemszögéből. Benedek Tibor saját történeteit és tapasztalatait meséli majd el arra vonatkozóan, hogy mit tanulhat az ember a sportból, hogyan érdemes a gyerekeket és a fiatalokat a sport irányába terelni, mik a kilátásai Magyarországon a profi sportolóknak. Szó lesz sikerről és kudarcról, azok megéléséről és kezeléséről, valamint a sikeres csapatmunka titkairól. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 24.
  18:00 - 20:00
  Dr. Sándor Klára nyelvész, társadalomkutató az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára. Nemrégiben végzett izgalmas nyomozásának legfontosabb eredményeit mutatja be művelődéstörténeti előadásában: tényleg Mátyás udvarában találták volna ki a székely betűket? Ha mégsem, milyen szerepe volt Mátyás udvarának a székely írás kultuszának megteremtésében? Honnan ismerték egyáltalán Budán a székely ábécét? Az előadó természetesen válaszol a résztvevők legfontosabb kérdéseire: miért székely írás? Miért nem rovásírás? Milyen gyökerekre vezethető vissza? Hun? Szkíta? Netán magyar vagy székely találmány? Mikor keletkezett a legkorábbi emlék? Hol kerültek elő székely írással írt emlékek? Hogyan alakult át a székely írás szerepe a 16. századtól, miért becsülték nagyra a 17–18. század neves magyar tudósai? Igazi kultúrtörténeti csemege és remek előadó vár ránk! További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 30.
  09:00 - 11:00

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus