MTA_kozgyules

Dr. Kovács Zoltán, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára az MTA újonnan megválasztott tagjai között

Az Akadémikusok Gyűlése hétfő délutáni zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait.


  Kovacs_Zoltan
Egerben született 1960-ban. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a társadalomföldrajz. A városföldrajz és urbanizációkutatás nemzetközileg elismert képviselője. Kutatási eredményeivel hozzájárult a városfejlődés hazai és kelet-közép-európai törvényszerűségeinek feltárásához, számos posztszocialista városi jelenség értelmezéséhez, a hazai városföldrajzi kutatások elméleti és módszertani megújulásához.

Kovács Zoltán


Behatóan foglalkozott hazánk térszerkezetének 1990 utáni átalakulásával, a népesség térbeli mobilitásának változásával, a kreatív gazdaság települési szokásaival, a politikai véleménynyilvánítás térbeli különbségeivel is. Eddig 337 tudományos közlemény (köztük 15 szakkönyv) szerzője.


Oktatói tevékenysége hazai és nemzetközi szinten egyaránt kimagasló. A Magyar Földrajzi Társaság alelnöke, két cikluson át az MTA közgyűlési doktor képviselője, az MTA Földtudományok Osztálya Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottságának elnöke.


MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjai >>>

Képgaléria

07.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • november 20.
  15:00 - 17:00
 • november 21.
  13:00 - 15:00
 • november 23.
  10:30 - 11:30
  Az Acta Scientiarum Mathematicarum (Szeged) folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára a Bolyai Intézet Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2018-ban Peter Šemrl professzornak (Ljubljanai Egyetem, Szlovénia) ítélte oda. A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat. Peter Šemrl a funkcionálanalízis és a lineáris algebra területein ért el kiemelkedő eredményeket, 1995 óta öt nagy hatású cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban. Ez alkalomból Peter Šemrl Löwner order on self-adjoint matrices and operators címmel tart előadást.

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus