SZTE TTIK 2013. július

2013. július 31.
2013. július 31.
2013. július 29.
2013. július 29.

Július elején adták át a 2013-as Sófi-díjakat a Szegedi Tudományegyetem azon tehetségeinek, akik tudományterületükön fiatal koruk ellenére már letettek valamit az asztalra. A díjazottak között egy szerény, csendes fiatalember is helyet foglalt, aki már gyerekkora óta sejtette: valamilyen formában a kémiával és a fizikával foglakozik majd. Kormányos Attila vegyészként nyerte el ezt az elismerést, Kávé mellé című portrésorozatunkban ezúttal vele beszélgettünk.

2013. július 25.

Kari tájékoztató,
Beiratkozás a nappali képzésre,
Beiratkozás a levelező képzésre,
ETR útmutató...

2013. július 25.

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete konferenciát szervez Krámli András 70. születésnapja alkalmából 2013. július 26-27-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

2013. július 23.
2013. július 23.
2013. július 22.

Európa egyik legjelentősebb embertani gyűjteménye jött létre a Szegedi Tudományegyetemen. A kialakuló egyetemi „csontraktárban" végzett szakszerű vizsgálatokkal – többek között – a járványok és a betegségek történetére derítenek fényt a kutatók.

2013. július 18.

Konferenciával kezdődött meg a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó ágazati felkészítést segítő projekt, mely az oktatás és a vállalkozások körében mutatja be az ELI adta lehetőségeket.

2013. július 18.

Színes program kavalkád várja azokat, akik július 27-28-án kilátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. A Lótusznapokra érdemes pokrócot is vinni, és az árnyas fák alól szemlélni az eseményeket.

2013. július 18.
2013. június 11.

Júliusi aktualitások

2013. július 15.
2013. július 15.

Az SZTE által vezetett konzorcium 1,05 milliárd Ft-os EU-s pályázatának nyitókonferenciáját 2013. július 17-én, 10-16 óra között rendezik a Szent-Györgyi Albert Agórában.

2013. július 08.

Kísérletekkel egybekötött továbbképzést szerveztek általános és középiskolai kémiatanároknak, hogy megmutassák, miként lehet felkelteni az ifjúság figyelmét felkelteni a tudomány iránt.

2013. július 08.

„Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt" – fogalmazta meg Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatója a felfedezés lényegét. A felismerés ilyenfajta örömét Szabó Gábor is átélte már? – kérdeztük a szegedi egyetemen kutatócsoportot vezető fizikust, akadémikust, az SZTE rektorát.

2013. július 08.

Míg korábban elsősorban a honfoglaló magyarokhoz kötötték a sebészeti vagy rituális céllal végzett koponyalékelést (trepanáció), késő avar leletek tanúsága szerint nem csak eleink éltek a jellegzetes beavatkozással. Mi volt a célja és értelme a koponya lékelésének? – erről kérdeztük a szakembert.

2013. július 08.

Szörényi Levente Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző és előadóművész adta át a Sófi-alapítvány idei ösztöndíjait vasárnap a Tanulmányi és Információs Központban.

2013. július 08.

Július 7-én tartotta diplomaosztóit az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara, a 11 órás alkalmon a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait – az alapítvány díszvendége idén Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész volt.

2013. július 05.
2013. július 05.

Az ELI-ALPS oktatást érintő várható hatásairól is beszélt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a július 4-i lakossági fórumon a Rektori Hivatal dísztermében.

2013. július 05.

A TTIK Köztársasági Ösztöndíj Bizottsága hétfő 14 órától több ülésen értékelte a 105 db beérkezett pályázatot.

2013. július 01.

Az információtechnológiai alkalmazások egyre hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a távgyógyítást, például az okostelefonok képesek rögzíteni és az orvosnak továbbítani a beteg állapotára vonatkozó adatokat. A telemedicina témakörében kutatnak egy TÁMOP-program keretében a szakemberek az SZTE-n.

Képgaléria

05.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  18:00 - 20:00
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is. Előadásának témája borzasztóan aktuális: az internetes zaklatás, megfélemlítés (bullying) egyre többeket érintő probléma. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 2.
  18:00 - 20:00
  A nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozatunk 2017-es őszi évadának egyik legérdekesebb előadását egészen biztosan dr. Bánki György pszichiáter hozza el a Mentor(h)áló és az IH közös színpadára. "Az önigazolás mindig leselkedik ránk, mint az ördög egyik alkuja, hogy rosszul bánjunk egymással, vagy káros módon azonosuljunk a csoportjaink, a fantáziált társadalmi közegeink tévedéseivel, miközben erkölcsösnek és igaznak is érezzük magunkat." Dr. Bánki György pszichiáter már régóta publikál cikkeket közéleti témákban, lélektani szemszögből elemez társadalmi kérdéseket. Első könyve napjaink egy leggyakoribb lelki zavaráról, a nárcizmusról szól. Mostani előadása és annak témája is rendkívüli érdeklődésre számíthat: az önbecsülés, az önkép, az önigazolás jelen van mindennapjainkban, valamennyiünk életét meghatározza, így fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 16.
  18:00 - 20:00
  Görög Ibolya 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. 1992-től mint protokollfőnök irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Elméleti felkészültségét jelenleg a viselkedéskultúráról, a protokollról, a rendezvényszervezésről tartott előadásokon, írásokban hasznosítja, melyekben megosztja közönségével a számos próbán szerzett gyakorlati tapasztalatait is. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 17.
  18:00 - 20:00
  Benedek Tibor neve egybeforr a hazai vízilabdázás legújabb hőskorával – háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, 2013-tól 2016. december 31-ig a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Előadásából most kiderül, mi a győzelem ára egy játékos és egy edző szemszögéből. Benedek Tibor saját történeteit és tapasztalatait meséli majd el arra vonatkozóan, hogy mit tanulhat az ember a sportból, hogyan érdemes a gyerekeket és a fiatalokat a sport irányába terelni, mik a kilátásai Magyarországon a profi sportolóknak. Szó lesz sikerről és kudarcról, azok megéléséről és kezeléséről, valamint a sikeres csapatmunka titkairól. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 24.
  18:00 - 20:00
  Dr. Sándor Klára nyelvész, társadalomkutató az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára. Nemrégiben végzett izgalmas nyomozásának legfontosabb eredményeit mutatja be művelődéstörténeti előadásában: tényleg Mátyás udvarában találták volna ki a székely betűket? Ha mégsem, milyen szerepe volt Mátyás udvarának a székely írás kultuszának megteremtésében? Honnan ismerték egyáltalán Budán a székely ábécét? Az előadó természetesen válaszol a résztvevők legfontosabb kérdéseire: miért székely írás? Miért nem rovásírás? Milyen gyökerekre vezethető vissza? Hun? Szkíta? Netán magyar vagy székely találmány? Mikor keletkezett a legkorábbi emlék? Hol kerültek elő székely írással írt emlékek? Hogyan alakult át a székely írás szerepe a 16. századtól, miért becsülték nagyra a 17–18. század neves magyar tudósai? Igazi kultúrtörténeti csemege és remek előadó vár ránk! További részletek: www.pedagogiaiestek.hu

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus