Tájékoztató kreditátviteli kérelmekhez

Az aktuális beadási határidőkről tájékozódjon az ETR naptárban!


A Kreditátviteli Bizottságok működési rendjét a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 4. sz. melléklete tartalmazza.


Korábbi, felsőoktatási intézményben sikeresen elvégzett kurzusok beszámításával csökkenthető a szakon megszerzendő kreditek száma.

Fontos tudnivalók:

 1. Ajánljuk a kérelmek beadását az adott tárgyak meghirdetési féléve előtt és csak a kérelem elutasítása esetén, vegyék föl az adott tárgy kurzusát az ETR-ben. Az esetleges elutasításokra is számítva érdemes a kreditátvitelt minél hamarabb, a képzés kezdetekor elindítani.
 2. A kreditátvitellel elismert kredit és érdemjegy a félévi átlagba nem számít bele ez alól kivétel az ERASMUS(**) program keretében elfogadott kreditek).
 3. Összetartozó (együttkreditált) előadás és gyakorlat esetén csak a kredites részre lehet és kell kreditátvitelt kérni.
 4. Szakdolgozat (készítés)-re nem lehet kreditátvitelt kérni.
 5. Általában a korábbi képzési ciklus teljesítései nem fogadhatók el a következő képzési ciklusban, hiszen a teljes korábbi képzés a diplomával, mint a szakra való előfeltétel, már beszámításra került. Kivétel egyes MSC szakok (fizikus, vegyész) alap - és mesterszakon közös tárgyai. Ezek BSc-ben teljesítése az MSc-ben 0 kredittel elfogadható. Másik kivétel felsőoktatási szakképzés tárgyainak elfogadtatása a ráépülő alapszakon.


A kérvények kizárólag elektronikusan nyújthatók be a MODULO rendszerben a Kreditátviteli Iroda nevű beadási helyen.

A nem SZTE-n teljesített korábbi tanulmányok csak legördülő menüből választhatók ki, ennek feltétele, hogy a korábbi tanulmányok intézményét a Tanulmányi Osztályon az eredeti dokumentumok (leckekönyv, kreditigazolás) bemutatásával időben írassák be a tanulmányi rendszerbe.

A nem SZTE-n teljesített korábbi tanulmányok kötelező mellékletei kizárólag jpeg, gif, pdf (zip, arj, doc nem!) digitális formátumokban a következők:

 1. a leckekönyv megfelelő oldalának (oldalainak) egyszerű másolata/képe, vagy a tanulmányi osztállyal hitelesített ETR törzslap egyszerű másolata/képe, vagy a tanulmányi osztállyal hitelesített kreditigazolás megfelelő oldalainak egyszerű másolata/képe a szóban forgó tárgy(ak) egyértelmű megjelölésével,
 2. hitelesített kurzusleírás vagy tematika.


SZTE-n teljesített korábbi tanulmányok esetén hitelesített kurzusleírást vagy tematikát kötelező mellékelni, ha

 1. a teljesítés ideje a beadás dátumánál 5 évnél korábbi, vagy
 2. korábbi tanulmányait nem a TTIK-n, (vagy a TTK-n), hanem az SZTE más karán végezte.


Beadási határidők általában a következő félévi kurzusfelvételt megelőző időszakban vannak, a pontos dátumokat az ETR főlapon elérhető egyetemi naptár tartalmazza.

Beadási időszak Érintett hallgatók
őszi félévben, november közepe Mindenki, döntés a következő félévi kurzusfelvétel megnyitása előtt
tavaszi félévben, április közepe Mindenki, döntés az őszi félévi kurzusfelvétel megnyitása előtt
január utolsó két hete Kizárólag átvett, tagozatváltó és újonnan (keresztféléves képzésre) felvett hallgatók számára, döntés a tavaszi kurzusfelvételi időszak vége előtt
augusztus utolsó két hete Kizárólag átvett, tagozatváltó és újonnan felvett hallgatók számára, döntés az őszi kurzusfelvételi időszak vége előtt (*)


A kérelmeket passzív státuszban is be lehet adni.

(*) LISTÁS KREDITÁTVITELI KÉRELEM

A Listás kreditátviteli űrlap azon hallgatóknak nyújt gyorsabb ügyintézési lehetőséget, akik szeretnék a Szegedi Tudományegyetemen korábban megszerzett kreditjeit elismertetni, mert tagozatváltók, új felvételivel visszakerültek a korábbi azonos képzésükre vagy jelenlegi szakjuk programtervező informatikus, mérnökinformatikus vagy gazdasági informatikus, és korábbi szakjuk is e három valamelyike. A litás űrlapon ezt csoportosan tehetik meg, méghozzá úgy, hogy egy beadványon max. 20 tárgyat jelölhetnek meg. Minden kiváltandó tárgyelemhez csak egyetlen korábban teljesített kurzust lehet megadni. A tárgyak összepárosításán és a véglegesítésen kívül más teendője nincs a hallgatónak, így például dokumentumok csatolása sem lehetséges.

A listás kreditátviteli űrlap mellett továbbra is beadható a normál kreditátviteli kérelem mindenkinek, és az első bekezdésben említett hallgatói csoportnak is, amennyiben az elismerés nem tartozik ebbe az egyszerű kategóriába.

(**) ERASMUS programban részvett hallgatók

Az ERASMUS program keretében beadott kérvényekre nem vonatkoznak a fenti határidők. Ezeket a kérvényeket kizárólag a Modulo rendszerben igazolásokkal (Transcript of records) fölszerelve bármely időpontban be lehet nyújtani. Az Erasmus kérelem szolgál a máshol, vendéghallgatói jogviszony keretében végzett tanulmányok beszámítására.

A műszaki informatika szak BME tárgyainak helyettesítésére a mellékelt szabályok vonatkoznak.
 

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  18:00 - 20:00
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is. Előadásának témája borzasztóan aktuális: az internetes zaklatás, megfélemlítés (bullying) egyre többeket érintő probléma. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 2.
  18:00 - 20:00
  A nagysikerű Pedagógiai esték c. sorozatunk 2017-es őszi évadának egyik legérdekesebb előadását egészen biztosan dr. Bánki György pszichiáter hozza el a Mentor(h)áló és az IH közös színpadára. "Az önigazolás mindig leselkedik ránk, mint az ördög egyik alkuja, hogy rosszul bánjunk egymással, vagy káros módon azonosuljunk a csoportjaink, a fantáziált társadalmi közegeink tévedéseivel, miközben erkölcsösnek és igaznak is érezzük magunkat." Dr. Bánki György pszichiáter már régóta publikál cikkeket közéleti témákban, lélektani szemszögből elemez társadalmi kérdéseket. Első könyve napjaink egy leggyakoribb lelki zavaráról, a nárcizmusról szól. Mostani előadása és annak témája is rendkívüli érdeklődésre számíthat: az önbecsülés, az önkép, az önigazolás jelen van mindennapjainkban, valamennyiünk életét meghatározza, így fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 16.
  18:00 - 20:00
  Görög Ibolya 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. 1992-től mint protokollfőnök irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Elméleti felkészültségét jelenleg a viselkedéskultúráról, a protokollról, a rendezvényszervezésről tartott előadásokon, írásokban hasznosítja, melyekben megosztja közönségével a számos próbán szerzett gyakorlati tapasztalatait is. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 17.
  18:00 - 20:00
  Benedek Tibor neve egybeforr a hazai vízilabdázás legújabb hőskorával – háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, 2013-tól 2016. december 31-ig a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Előadásából most kiderül, mi a győzelem ára egy játékos és egy edző szemszögéből. Benedek Tibor saját történeteit és tapasztalatait meséli majd el arra vonatkozóan, hogy mit tanulhat az ember a sportból, hogyan érdemes a gyerekeket és a fiatalokat a sport irányába terelni, mik a kilátásai Magyarországon a profi sportolóknak. Szó lesz sikerről és kudarcról, azok megéléséről és kezeléséről, valamint a sikeres csapatmunka titkairól. További részletek: www.pedagogiaiestek.hu
 • október 24.
  18:00 - 20:00
  Dr. Sándor Klára nyelvész, társadalomkutató az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára. Nemrégiben végzett izgalmas nyomozásának legfontosabb eredményeit mutatja be művelődéstörténeti előadásában: tényleg Mátyás udvarában találták volna ki a székely betűket? Ha mégsem, milyen szerepe volt Mátyás udvarának a székely írás kultuszának megteremtésében? Honnan ismerték egyáltalán Budán a székely ábécét? Az előadó természetesen válaszol a résztvevők legfontosabb kérdéseire: miért székely írás? Miért nem rovásírás? Milyen gyökerekre vezethető vissza? Hun? Szkíta? Netán magyar vagy székely találmány? Mikor keletkezett a legkorábbi emlék? Hol kerültek elő székely írással írt emlékek? Hogyan alakult át a székely írás szerepe a 16. századtól, miért becsülték nagyra a 17–18. század neves magyar tudósai? Igazi kultúrtörténeti csemege és remek előadó vár ránk! További részletek: www.pedagogiaiestek.hu

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus